Εξατομικευμένη αρθροπλαστική γόνατος PSI

Basic Category-Page

ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ

ΟΙ ΤΥΠΟΙ ΚΑΙ 
Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Alternative text
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Eνδαρθρικές ενέσεις υαλουρονικού οξέος

Eπιφέρουν ανακούφιση των συμπτωμάτων της αρθρίτιδας σε μεγάλο ποσοστό ασθενών και δεν ανήκουν στην κατηγορία των αντιφλεγμονωδών ή των κορτικοστεροειδών φαρμάκων. Το φάρμακο αποτελεί ένα φυσιολογικό παράγωγο της άρθρωσης και έχει ισχυρές λιπαντικές ιδιότητες που βοηθούν στη βελτίωση της κινητικότητας του ασθενούς. Οι εγχύσεις γίνονται μία φορά την εβδομάδα για πέντε εβδομάδες, δύο φορές τον χρόνο. Θεωρείται επίσης ότι υποβοηθούν στην αύξηση της παραγωγής του υαλουρονικού οξέος από την ίδια την άρθρωση. Το θεραπευτικό αποτέλεσμα των ενδαρθρικών ενέσεων μπορεί να διαρκέσει για πολλούς μήνες.

Η ενδαρθρική έγχυση αυτόλογου πλάσματος αποτελεί τη πιο μοντέρνα και υποσχόμενη μέθοδο για την αντιμετώπιση των πρόωρων μορφών οστεοαρθρίτιδας αλλά και την ανακούφιση των συμπτωμάτων στις προχωρημένες μορφές.
Τα αυτόλογα προϊόντα του αίματος προσέλκυσαν το ενδιαφέρον των ερευνητών για τη θεραπεία πολλών νοσολογικών οντοτήτων στην Ορθοπαιδική.  Η επουλωτική  ικανότητα του πλάσματος οφείλετε στους αυξητικούς παράγοντες που απελευθερώνονται από τα αιμοπετάλια.
Τα πρώτα κλινικά αποτελέσματα είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικά.

Alternative text

Εισαγωγή

Μια από τις σημαντικότερες εξελίξεις στην ιστορία της ορθοπαιδικής αποτελεί η ολική αντικατάσταση της άρθρωσης του γόνατος με ειδικά υλικά. Η πρώτη επέμβαση έγινε το 1968 και μέχρι σήμερα η βελτίωση των χειρουργικών τεχνικών και υλικών αναβαθμίζει διαρκώς την αποτελεσματικότητά της.

Σήμερα με την βοήθεια της ηλεκτρονικής τεχνολογίας και της χειρουργικής τεχνογνωσίας, η επέμβαση της ολικής αρθροπλαστικής του γόνατος αλλάζει σελίδα. Η νέα εποχή της εφαρμογής στον ασθενή των εξατομικευμένων εμφυτευμάτων της αρθροπλαστικής, προσδίδει την απόλυτη εναρμόνιση των υλικών με την ειδική ανατομία του κάθε ανθρώπου ξεχωριστά που έχει την ανάγκη αντικατάστασης της άρθρωσης του γόνατος.

Μπορεί να εφαρμοστεί σε ασθενείς που πάσχουν από αρθρίτιδα η οποία έχει προσβάλλει σημαντικά την άρθρωση (οστεοαρθρίτιδα, ρευματοειδής αρθρίτιδα, μετατραυματική προχωρημένη αρθρίτιδα κ.α.)

Η εξατομικευμένη αρθροπλαστική του γόνατος (Patient Specific Instrument PSI), διαφοροποιείται από την κλασική μέθοδο στο ότι οι οδηγοί τοποθέτησης των εμφυτευμάτων που θα τοποθετηθούν στο μηριαίο οστούν και στη κνήμη (άρθρωση του γόνατος), κατασκευάζονται σύμφωνα με τις ανατομικές ιδιαιτερότητες του ατόμου λαμβάνοντας υπ όψιν τις ειδικές κλίσεις και στροφές που έχει όλο το κάτω άκρο.

Για την επίτευξη αυτού απαιτείται μια διαδικασία μελέτης και δημιουργίας του εμφυτεύματος από ομάδα εξειδικευμένων ανθρώπων η οποία ξεκινά από τον ειδικό Ορθοπαιδικό, τους εμβιομηχανικούς επιστήμονες και τέλος τα ειδικά κέντρα ανάπτυξης και δημιουργίας των εμφυτευμάτων στο εξωτερικό. Περισσότερα για PSI.

surgery
Alternative text

Διαδικασία

Μετά την κλινική εξέταση και την μελέτη των ακτινογραφιών από τον εξειδικευμένο Ορθοπαιδικό, ο ασθενής θα κάνει αξονική τομογραφία τριών σημείων (γόνατο, ισχίο και ποδοκνημική άρθρωση). Κατόπιν οι εξετάσεις στέλνονται σε ειδικό Κέντρο στο εξωτερικό (Βρυξέλλες) και ειδική ομάδα επιστημόνων με την βοήθεια της ηλεκτρονικής τεχνολογίας αιχμής και σε συνεργασία με τον θεράποντα Ορθοπαιδικό δημιουργούν τους οδηγούς τοποθέτησης των εμφυτευμάτων της αρθροπλαστικής του γόνατος το οποίο μπορεί να εφαρμοστεί στον συγκεκριμένο ασθενή και μόνον. Η διαδικασία διαρκεί 20 ημέρες περίπου.

Οι οδηγοί εφαρμογής των εμφυτευμάτων αποστέλλονται στον θεράποντα ιατρό ο οποίος ειδοποιεί τον ασθενή για την επιτέλεση της χειρουργικής επέμβασης.

Κατόπιν οι εξετάσεις στέλνονται σε ειδικό Κέντρο στο εξωτερικό (Βρυξέλλες) και ειδική ομάδα επιστημόνων με την βοήθεια της ηλεκτρονικής τεχνολογίας αιχμής και σε συνεργασία με τον θεράποντα Ορθοπαιδικό δημιουργούν τους οδηγούς τοποθέτησης των εμφυτευμάτων της αρθροπλαστικής του γόνατος το οποίο μπορεί να εφαρμοστεί στον συγκεκριμένο ασθενή και μόνον. Η διαδικασία διαρκεί 20 ημέρες περίπου.

 

Ακριβής μέτρηση του μηχανικού άξονα του κάτω άκρου. Παραμόρφωση ραιβότητας 8,5 μοίρες
Τρισδιάστατη ηλεκτρονική απεικόνηση του πάσχοντος γόνατος - πρόσθια όψη (ανασύνθεση εικόνων αξονικής τομογραφίας)
Τρισδιάστατη ηλεκτρονική απεικόνιση του πάσχοντος γόνατος - οπισθια όψη.  Η σοβαρή αρθρίτιδα αναδεικνύεται με ιδιαίτερες λεπτομέριες γεγονός που θα βοηθήσει στον σχεδιασμό της χειρουργικής επέμβασης με ιδιαίτερη λεπτομέρεια.
Πλάγια όψη (profile).  Η βαριά αρθρίτιδα έχει διαφοροποιήσει την ανατομική του γόνατος
Πρόγραμμα επεξεργασίας των παραμέτρων (άξονας, κλίσεις, στροφές), του γόνατος του κάθε ατόμου ξεχωριστά.  Εικονική τοποθέτηση του υλικού πριν το χειρουργείο στον ηλεκτρονικό υπολογιστή - ψηφιακή τεχνολογία.
Ηλεκτρονική εφαρμογή του εμφυτεύματος της ολικής αρθροπλαστικής του γόνατος (πρόσθια όψη)
Ειδικοί εξατομικευμένοι οδηγοί πάνω στα 3D printing προπλάσματα του γόνατος του ασθενούς (μηριαίο και κνήμη)
Εφαρμογή των εξατομικευμένων οδηγών PSI για την διενέργεια των οστεοτομιών
Το πλάνο της διαδικασίας παραδίδεται στον ασθενή με την εγγύηση της ZIMMER BIOMET USA, και της εταιρίας MATERIALISE

Πλεονεκτήματα της νέας μεθόδου

 Η απόλυτη μέτρηση του μηχανικού άξονα του άκρου με την αξονική τομογραφία και μελέτη των ιδιαιτεροτήτων της άρθρωσης του γόνατος του κάθε ατόμου ξεχωριστά, καθώς και της διαφοροποίησης του γόνατος ανάλογα με το φύλο (αντρικό ή γυναικείο γόνατο), γεγονότα που βοηθούν στην ιδανική τοποθέτηση των εμφυτευμάτων, δημιουργώντας τις συνθήκες ώστε η αρθροπλαστική να διαρκέσει περισσότερα χρόνια. 

  • Μικρότερη χειρουργική τομή, λιγότερος χειρουργικός χρόνος, μικρότερος τραυματισμός των ιστών κατά την διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης λόγω των ειδικών εργαλείων που συνοδεύουν το εμφύτευμα.
  • Μικρότερη απώλεια αίματος γεγονός που ελαχιστοποιεί την ανάγκη μετεγχειρητικής μετάγγισης.
  • Λιγότερος μετεγχειρητικός πόνος.
  • Μικρότερη χρονική διάρκεια παραμονής στην κλινική - δύο ημέρες.
  • Η απόλυτη εφαρμογή των εμφυτευμάτων στο γόνατο του ασθενή προσφέρει εξαιρετική κινητικότητα, γρηγορότερη αποκατάσταση και ταχύτερη επιστροφή στις επαγγελματικές και καθημερινές του υποχρεώσεις.

Η μελέτη που γίνεται στην κάθε άρθρωση ξεχωριστά πριν το χειρουργείο με την υποβοήθηση της ψηφιακής τεχνολογίας αποτελεί ένα βήμα μπροστά σε σύγκριση με την χειρουργική με ηλεκτρονική πλοήγηση (navigator assisted surgery), ή με ρομποτική υποβοήθηση διότι οι δύο προηγούμενες μέθοδοι διενεργούν τις μετρήσεις του γόνατος κατά τη διάρκεια του χειρουργείου, γεγονός που αυξάνει τον χειρουργικό χρόνο, δημιουργεί μεγαλύτερη χειρουργική τομή για τη τοποθέτηση των ειδικών αισθητήρων για να μπορούν να αξιολογήσουν το κάτω άκρο ως εννιαία ανατομική μονάδα ώστε να διορθωθεί ο μηχανικός άξονας του κάτω άκρου όπως συμβαίνει με την εξατομικευμένη αρθροπλαστική γόνατος (PSI).

Η σύγχρονη τεχνολογία σε συνδυασμό με την πολυετή χειρουργική εμπειρία και τεχνογνωσία καταφέρνουν σήμερα να ανοίξουν μια νέα εποχή στην αντίληψη της αντικατάστασης των πασχόντων αρθρώσεων με μόνο στόχο τη προσέγγιση της τελειότητας.

Άρθρο στο περιοδικό BHMADONA στην εφημερίδα ΒΗΜΑ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ, τεύχος Δεκεμβρίου 2015
Άρθρο στο περιοδικό GLOW
Άρθρο στο περιοδικό 50 plus (Ελληνική έκδοση Αγγλικού περιοδικού)
Συνέντευξη στην εφημερίδα "ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ" για την εξατομικευμένη αρθροπλαστική του γόνατος PSI