PRP: Αιμοπετάλια πλούσια σε αυξητικούς παράγοντες

Basic Category-Page

ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ

ΟΙ ΤΥΠΟΙ ΚΑΙ 
Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Alternative text

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Τα διάλυμα των αιμοπεταλίων πλουσίων σε αυξητικούς παράγοντες PRP αποτελεί σήμερα μια καταξιωμένη θεραπευτική μέθοδος για την αντιμετώπιση πολλών ορθοπαιδικών παθήσεων. Ανήκει στον κλάδο της αναγεννητικής ιατρικής μαζί με τις βλαστοκυτταρικές και πρωτεϊνικές θεραπείες. Ο στόχος της θεραπείας με PRP είναι η βελτίωση της διεργασίας της αποκατάστασης των ιστών με τη μεταφορά και την εναπόθεση βιοενεργών παραγόντων τα οποία θα επηρεάσουν τους φυσιολογικούς μηχανισμούς της φλεγμονής, της αγγειογέννεσης καθώς και την υποβοήθηση δημιουργίας θεμέλιας ουσίας.

PRP TENDINITIS TREATMENT

ΣΕ ΠΟΙΕΣ ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ

Τις συχνότερες εφαρμογές των PRP τις συναντάμε στην αντιμετώπιση των ελαφράς ως μέτριας βαρύτητας της αρθρίτιδας (οστεοαρθρίτιδας) καθώς και στην Αθλητιατρική για την αντιμετώπιση των τραυματισμό του αρθρικού χόνδρου, των μυών, τενόντων και συνδέσμων καθώς και σε ρήξεις των μηνίσκων. Η θεραπεία με PRP μπορεί να συνδυαστεί με άλλες θεραπείες όπως το ενδαρθρικό υαλουρονικό οξύ και κολλαγόνο ή να ακολουθήσει στην αποκατάσταση μετά από μια αρθροσκόπηση.

PRP_02

ΤΑ PRP ΣΤΗΝ ΟΣΤΕΟΑΡΘΡΙΤΙΔΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΚΕΣ ΒΛΑΒΕΣ ΤΟΥ ΑΡΘΡΙΚΟΥ ΧΟΝΔΡΟΥ

Η απώλεια χόνδρου δεν θεωρείται η βασική παθολογική διαδικασία που προκαλεί ΟΑ γόνατος. Ο παράγοντας έναρξης φαίνεται να είναι το αποτέλεσμα μιας δυσλειτουργίας που υπάρχει σε ολόκληρη την άρθρωση, συμπεριλαμβανομένων όλων των ιστών που είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της αρθρικής ομοιόστασης. Η αντιμετώπιση των βλαβών του αρθρικού χόνδρου παραμένει ως σήμερα ένα από τα πιο σημαντικά και ενδιαφέροντα κεφάλαια της Ορθοπαιδικής. Η αναγέννηση του αρθρικού χόνδρου αποτελεί τον στόχο των σύγχρονων θεραπευτικών προσεγγίσεων λόγω του ότι ο αρθρικός χόνδρος δεν έχει αυτούσια αναγεννητική ικανότητα. Τα PRP έχουν αποδείξει την χονδροπροστατευτική και αντιφλεγμονώδη ιδιότητά τους πάνω στον αρθρικό χόνδρο. Οι ενδαρθρικές ενέσεις με PRP μεταφέρουν πολλούς βιοδραστικούς μεσολαβητές μέσα σε ένα αυτόλογο δίκτυο ινώδους, οι οποίοι απελευθερώνονται σταδιακά και βελτιώνουν τον πόνο, την κινητική ικανότητα και τη δυσκαμψία της πάσχουσας άρθρωσης.

Alternative text

Οι αυξητικοί παράγοντες που περιέχονται στα αιμοπετάλια, μαζί με τους αυξητικούς παράγοντες του πλάσματος, (αυξητικός παράγοντας ηπατοκυττάρων (HGF) και ινσουλινοειδούς αυξητικού παράγοντα-1 (IGF1), διεγείρουν τον κυτταρικό πολλαπλασιασμό καθώς και τη μετανάστευση, τη σύνθεση και την εναπόθεση μεσοκυττάριας θεμέλιας ουσίας. Έτσι, η ένεση PRP παρέχει τους αυξητικούς παράγοντες τοπικά και ταυτόχρονα μιμείται και ενισχύει την αυθόρμητη θεραπευτική απόκριση σε τραυματισμένες περιοχές και σε ειδικές κυψελίδες που διαφορετικά θα ήταν απρόσιτες.

Τελευταίες έρευνες αναδεικνύουν τον σημαίνοντα ρόλο του υποχόνδριου οστού (του οστού που βρίσκεται κάτω από τον αρθρικό χόνδρο), στον ρόλο της αρθρίτιδας. Ο διαχωρισμός του υποχόνδριου οστού με τον αρθρικό χόνδρο φαίνεται να διαταράσσει την ομοιόσταση της άρθρωσης δημιουργώντας ένα φλεγμονώδες περιβάλλον. Η έγχυση των PRP στο υποχόνδριο οστούν βοηθάει στην αποκατάσταση της ισορροπίας της ομοιόστασης λόγω του ότι οι αυξητικοί παράγοντες βοηθούν τις μηχανικές και βιολογικές συνδέσεις των ιστών, (transforming growth factor-β).

Alternative text

ΤΡΟΠΟΣ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ

Η θεραπεία με αυτόλογο πλάσμα πλούσιο σε αυξητικούς παράγοντες γίνεται στο ιατρείο και η διάρκειά της δεν ξεπερνά τα 30 λεπτά.  Ο Ορθοπαιδικός θα λάβει από τον ασθενή 10 κ.εκ αίματος, το οποίο και θα επεξεργαστεί απομονώνοντας το πλάσμα το οποίο περιέχει τα αιμοπετάλια. Κατόπιν διενεργείται η έγχυση αυτών μέσα στη πάσχουσα άρθρωση.  Η όλη διαδικασία μπορεί να επαναληφθεί σε 20 ημέρες καθώς επίσης να συνδυαστεί με την έγχυση υαλουρονικού οξέως και κολλαγόνου. 

Ο ασθενής θα πρέπει να παραμείνει ξεκούραστος για τις επόμενες δύο ημέρες μετά την έγχυση.  Επίσης πρέπει να αποφύγει τη χρήση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων και κορτιζόνης για 20 ημέρες. Η μέθοδος PRP αποτελεί μια καταξιωμένη θεραπευτική προσέγγιση για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της οστεοραρθρίτιδας σε οποιδήποτε άρθρωση του σώματος.  Είναι απόλυτα ασφαλής και ανώδυνη.

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

PRP KNEE ARTHRITIS