Κολλαγόνο

Basic Category-Page

ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ

ΟΙ ΤΥΠΟΙ ΚΑΙ 
Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Alternative text

Το κολλαγόνο

Το κολλαγόνο είναι η πιο άφθονη πρωτεΐνη στο ανθρώπινο σώμα, και αποτελείτε από τρία αμινοξέα τη γλυκίνη, τη λυσίνη και προλίνη διαμορφωμένα σε μια τριπλή έλικα. Είναι ένα από τα σημαντικότερα δομικά στοιχεία των οστών, των αρθρώσεων, του δέρματος, των μυών, των τενόντων και των συνδέσμων και αποτελεί το 25-30% του συνόλου των πρωτεϊνών του σώματος.

Μπορεί να θεωρηθεί ως η "κόλλα" που συγκρατεί όλα τα κύτταρα μαζί. Στην πραγματικότητα, η λέξη προέρχεται από την ελληνική λέξη κόλλα (συγκολλητική ουσία).

Alternative text

Ο αρθρικός χόνδρος

Ο αρθρικός χόνδρος περιέχει τουλάχιστον πέντε γενετικά διαφορετικούς τύπους κολλαγόνου. Οι τύποι II, IX και XI έχουν ειδικό χαρακτήρα χόνδρου και είναι διασυνδεδεμένοι μαζί σε ένα συμπολυμερές δίκτυο που σχηματίζει το εξωκυτταρικό πλαίσιο του ιστού μέσα στο οποίο βρίσκονται τα χονδροκύτταρα τα οποία και αποτελούν την παραγωγική μονάδα του αρθρικού χόνδρου, οι πρωτεογλυκάνες καθώς και το ίδιο το κολλαγόνο δημιουργώντας τη μεσοκυττάρια ουσία και προσφέρουν εξαιρετική αντίσταση και αντοχή στις δυνάμεις εφελκυσμού που ασκούνται στην άρθρωση κατά τη διάρκεια της λειτουργίας της. Ο τύπος ΙΙ αποτελεί το 90-95% της συνολικής ποσότητας του κολλαγόνου στον αρθρικό χόνδρο.

Τα τελευταία χρόνια η ενδαρθρική χρήση του κολλαγόνου για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της οστεοαρθρίτιδας έχει διευρυνθεί παγκοσμίως με τις μελέτες να δίνουν ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Όπως είναι γνωστό η οστεοαρθρίτιδα στη χρόνια μορφή της είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από την διάσπαση του χόνδρου της άρθρωσης προκαλώντας δυσκαμψία, πόνο και απώλεια της κίνησης.

Alternative text

Θεραπεία με κολλαγόνο

Η ενδαρθρική θεραπεία με το κολλαγόνο έχει ως στόχο την όσο το δυνατόν καλύτερη διατήρηση της δομής της θεμέλιας ουσίας του αρθρικού χόνδρου καθώς επίσης των περιαρθρικών δομών όπως οι σύνδεσμοι, ο αρθρικός θύλακος και οι τένοντες. Η διατήρηση των φυσιολογικών δομών βοηθά στην εξισορρόπηση των δυνάμεων που ασκούνται στην άρθρωση οι οποίες είναι απαραίτητο συστατικό για την υγεία της.

Επίσης βελτιώνονται οι ιξωδοελαστικές ιδιότητες του αρθρικού υγρού λόγω της τροφοδότησης της φυσιολογικής λειτουργίας των ινών του κολλαγόνου, των πρωτεογλυκανών της μεσοκυττάριας θεμέλιας ουσίας, διατηρώντας με τον τρόπο αυτό τις θαυμαστές λειτουργίες του αρθρικού χόνδρου.

Η χορήγηση του κολλαγόνου στις αρθρώσεις γίνεται στο ιατρείο και δεν απαιτεί περιορισμό των δραστηριοτήτων μετά. Νέες μελέτες αναδεικνύουν τη συνδυαστική ενδαρθρική χορήγηση του κολλαγόνου μαζί με το υαλουρονικό οξύ και αποδεικνύουν την αποτελεσματικότερη και πιο μακροχρόνια δράση στα συμπτώματα της αρθρίτιδας που είναι η βελτίωση του πόνου και της δυσκαμψία της άρθρωσης καθώς και το εύρος κίνησης αυτής.

Τα θεραπευτικά σχήματα που εφαρμόζονται εξαρτώνται από τη βαρύτητα της αρθρίτιδας και τη κλινική εικόνα του κάθε ασθενούς ξεχωριστά.

Alternative text