Υαλουρονικό οξύ

Basic Category-Page

ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ

ΟΙ ΤΥΠΟΙ ΚΑΙ 
Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Alternative text

Ο στόχος της θεραπείας με τις ενδαρθρικές εγχύσεις του υαλουρονικού οξέος είναι η αποκατάσταση των ιξωδοελαστικών ιδιοτήτων του αρθρικού υγρού που ως αποτέλεσμα έχει την μείωση του πόνου και τη βελτίωση της λειτουργικότητας της άρθρωσης αφού βοηθά στη σύνθεση των πρωτεογλυκανών και των γλυκοζαμινογλυκανών με σαφές αντιφλεγμονώδες αποτέλεσμα.

Η εξέλιξη της βιοτεχνολογίας έδωσε τη δυνατότητα για τη δημιουργία υαλουρονικών οξέων με διαφορετικά μοριακά βάρη.

Alternative text

ΥΑΛΟΥΡΟΝΙΚΟ ΟΞΥ – ΕΝΔΑΡΘΡΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Το υαλουρονικό οξύ αποτελεί το μόριο ΄κλειδί΄ στην εμβιομηχανική των αρθρώσεων. Είναι ένας πολυσακχαρίτης, μια ανιοντική γλυκοζαμινογλυκάνη, (ακετυλο-D-γλυκοζαμίνη), εναλλασσόμενη με το D-γλυκουρονικό οξύ και είναι μια ουσία που βρίσκεται στο αρθρικό υγρό που περιβάλλει αρθρώσεις. Λειτουργεί ως λιπαντικό μέσο για να επιτρέψει στα οστά να κινούνται ομαλά το ένα πάνω στο άλλο καθώς και ως αντικραδασμικό σύστημα – αμορτισέρ, για την απορρόφηση των φορτίων των αρθρώσεων. Επίσης εμπλέκεται στην κύρια λειτουργία του αρθρικού υγρού και χρησιμεύσει ως σαρωτής για τις ελεύθερες ρίζες και στη ρύθμιση των κυτταρικών δραστηριοτήτων όπως η δέσμευση πρωτεϊνών.

Οι αρθρώσεις με οστεοαρθρίτιδα έχουν χαμηλότερη συγκέντρωση και όγκο υαλουρονικού οξέος καθώς και ελάττωση του μοριακού του βάρους σε σχέση με τις φυσιολογικές. Για τους παραπάνω λόγους μεταβάλλονται σημαντικά οι ιδιότητες του αρθρικού υγρού προκαλώντας βλάβη στον αρθρικό χόνδρο και επιδείνωση των συμπτωμάτων της οστεοαρθρίτιδας.

Alternative text

Ταξινόμηση υαλουρονικών οξέων:

  • Υαλουρονικό οξύ με μικρό μοριακό βάρος, 500 – 730 kDa, το οποίο είναι το συχνότερα χρησιμοποιούμενο σκεύασμα. Η συνιστώμενη δοσολογία ενδαρθρικής έγχυσης είναι δύο κύκλους των πέντε δόσεων σε εβδομαδιαία βάση, τον χρόνο.
  • Υαλουρονικό οξύ με μεσαίο μοριακό βάρος 800 – 1500 kDa με συνιστώμενη δοσολογία είναι δύο κύκλους των τριών δόσεων σε εβδομαδιαία βάση τον χρόνο.
  • Υαλουρονικό οξύ με μεγάλο μοριακό βάρος 1500 - 3000 kDa με συνιστώμενη δοσολογία μια δόση το εξάμηνο ή το έτος αναλόγως της βαρύτητας της πάθησης στην άρθρωση.
Alternative text

Πλεονεκτήματα της ενδαρθρικής έγχυσης του υαλουρονικού οξέος:

  • Ανακούφιση του πόνου της άρθρωσης
  • Βελτίωση του εύρους κίνησης της
  • Ελάττωση της δυσκαμψίας της άρθρωσης
  • Ψυχολογική ενθάρρυνση του ασθενούς αφού μπορεί να συμμετέχει με μεγαλύτερη ευκολία στις καθημερινές του δραστηριότητες.
  • Παράταση μιας μείζονος χειρουργικής επέμβασης – αρθροπλαστική της άρθρωσης.
Alternative text

Πέραν του μοριακού βάρους του υαλουρονικού οξέος σημαντικό ρόλο παίζει και η περιεκτικότητά του ανά δοσολογία. Η περιεκτικότητα μπορεί να είναι από 20mg υαλουρονικού οξέος ανά 2ml ως και 90mg στα 3ml του σκευάσματος, επηρεάζοντας βεβαίως και τη δραστικότητα της χορήγησης. Τέλος τα υαλουρονικά οξέα της νέας γενιάς είναι τα διασταυρούμενης σύνδεσης (cross-linked) τα οποία μπορούν να διατηρηθούν στη πάσχουσα άρθρωση για περισσότερο χρονικό διάστημα προσφέροντας ανακούφιση με μια ή δύο δόσεις το χρόνο.

Η ενδαρθρική θεραπεία με υαλουρονικό οξύ μπορεί να συνδυάζεται και με άλλες μορφές ενδαρθρικής έγχυσης όπως το κολλαγόνο, το PRP καθώς και τα βλαστοκύτταρα. Η συνδυαστική χορήγηση υαλουρονικού οξέος διακλαδιζόμενης σύνδεσης με τα αυτόλογα βλαστοκύτταρα φαίνεται να ενισχύει τη τροποποιητική δράση των βλαστοκυττάρων σε χονδροκύτταρα με αποτέλεσμα την αναδημιουργία νέου αρθρικού χόνδρου στις περιοχές που έχει προσβληθεί από οστεοαρθρίτιδα.

Alternative text